Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Hrvoje Supić, Pokojec, smjer Aura, VI+
foto: Neven Petrović, ne zna se kad.

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Paklenica - Klin free
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
[email protected]

Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek

Ovaj vikend zaputili smo se prema bajkovitome Kleku. Klek nosi epitet kolijevke hrvatskog planinarstva i alpinizma. Na njemu se održala prva hrvatska škola alpinizma gdje su izvedeni mnogi prvenstveni usponi.
Tako smo se i mi zaputili u neke “kvazipoluprvenstvene” uspone koji će nam priuštiti osjećaj uspona kakvi nas čekaju u Alpama.

Dogovorili smo se, odnosno dobili naredbu da moramo biti kod doma u 08:30h. Otišao sam kući u Ogulin u petak ujutro da se naspavam prije izleta i poštedim buđenja u 05:00h u Zagrebu. Poljo i Koti su me pokupili u 07:00h kod frankopanskog kaštela i nastavili smo do Bjelskog. Uparkirali smo se i u 07:30h krenuli stazom prema domu. Ovo je bio malo zahtjevniji pristup od ostalih zbog količine stvari koje smo trebali donijeti do doma. Bez obzira na to svi smo stigli po dogovoru. Onda smo malo pričekali instruktore koji su kasnili (da i mi malo čekamo) i ubrzo se svi uputili u smjerove.

U subotu sam bio u navezu s Matkom i Helenom. Prvo smo se zaputili u Omladinku. Bilo je slinavo, mokro, sa stijene curi za vrat, no bez obzira na sve to; i dalje prekrasno. Prva 2 cuga je poveo Matko, druga 2 sam ja i posljednji Helena uz neka manja zanovijetanja. Vrhunski smo se zagrijali i na moje nagovaranje umjesto Šeprtlje otišli u Mangupski koji je gusto pospitan da vidimo mogu li ja to povesti. Uz nešto razmišljanja uspio sam doći do prvog štanda i signalizirao Matku i Heleni da krenu penjat. Helenu je to nešto više izmučilo na što nas nije oklijevala podsjetiti svakih 20 sekundi. Uz polugibove i moje špananje uspjela se nekako popeti i nastaviti kvocati. Ubrzo nam se pridružio i Matko, poveo sam i drugi cug i kad smo došli na vrh potjerala nas je gusta naoblaka praćena grmljavinom. 

Ubrzo su se vratili i ostali navezi i odlučili smo se povući do doma i krenut hajcat vatru za roštilj. Dok se vatra naložila popili smo koju pivicu, dom je imao samo malu pivu ili kako je Žina reko “kapi za oči” pa smo morali to poduplat, pa smo jeli i prepričavali doživljaje iz smjerova.

Ljerka je s Reneom popela Dragmanicu pa kombinaciju OgledaList (2 cuga Ogledala pa 1 Lista). Kotiju je Glava pojela glavu pa je prosvirao Gitaru. Žina je prošo kroz Glavu ko traktor kroz njivu. Maja je s Grgom rješila HPD. Barbara sa Zvonkom List i Šeprtlju, Marko s Tinom HPD, a Poljo S Bornom V. Šeprtlju i čujem da ga je List prelistao. Profesora Nikicu pitajte sami, to vam samo on može opisati.

Nakon roštilja i blagog suficita kapi za oči Berniju sam svašta obećao te noći. Žoharov stup i HPD90 ujutro su postali Smjer za gitaru i Rodila majka šeptrlju. Bio sam u navezu s Majom i Bornom V. Kroz Gitaru smo prošli relativno brzo. Kroz “pristupni cug” ocjene II smo prošetali, idući je povela Maja a ja posljednji, dok je Borna bio kofer-instruktor jer smo bili dovoljno sposobni. Nakon što smo izašli na greben spustili smo se do Šeprtlje. Poveo sam prvi cug i na polici uspio primjeniti tehniku izrade ležećeg štanda. Maja se nešto nećkala ali je povela idući nakon čega smo se spustili natrag do doma, pričekali ostale naveze i priveli izlet kraju.

Ostali su isto imali nešto ležerniji dan nego u subotu. Koti i Žina su popeli Omladinku, Barbara i Dino List i Gitaru, Helena i Ljerka HPD, Marko Šeprtlju i Poljo Gitaru i Šeprtlju. 

Još smo svi grupno stali u Ogulinu popit pivu u Dreams Rock Caffe-u. A Koti, Poljo i ja smo se još dodatno nagradili pohanim sladoledom u Donjem Zvečaju. 1/1 preporučujem!!

(napisao: Miki)
created by: natasa @ 2023-05-22 22:44:19 / updated by: marko @ 2024-02-06 09:20:10