Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Ana Bokulić
smjer: Divokozinim tragom, IV/III,M (Risnjak)
foto: Marko Dukši, 12/2008

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Paklenica - Klin free
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
[email protected]

Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede

Vikend kreće, sa sada već standardnim buđenjem u 5:00 nakon čega sam imao priliku putovati s asistentima (hvala Goran, Marija, Zvone) te djeliti doživljaje i iskustva cijelim putem. S ostalima se nalazimo u nekoj lokalnoj birtiji gdje je vrijeme stalo, pijemo lošu kavu, mičemo krmelje s očiju i polako podižemo radnu temperaturu. Nakon nekih pola sata makadamske vožnje dolazimo podno Tulovih greda i polako se spremamo za akciju. Kratak briefing, dodjela asistenata, uzimanje opreme, upijanje sunčevih zraka ko gušteri i spremni smo. 

Moji današnji partneri su Poljo i Zelić, zajedno penjemo naš prvi klasični smjer - Tulova smer. Večer prije proveo sam gledajući u skice i čitajući tekst o smjeru te sada retrospektivno mogu zaključiti da mi se stvari na terenu nisu poklapale sa skicom/opisima. Početak je bio kao na skici, ali nakon drugog cuga, stvari su počele izgledati drugačije, nadam se da interpretacija skica i preslika na stvarnu situaciju dolazi s iskustvom te da je ovo bilo produkt mog neznanja.. A možda smo i zaflaksali, to nikad nećemo znati. Smjer, sam po sebi, je relativno lagan i idealan za početnike koji uče postavljanje vlastitih međuosiguranja i štandova. Naizmjenično smo vodili dužine te moram priznati da je Poljo odradio znatno bolji posao u postavljanju međuosiguranja i štandova, tako da, bravo za Polju! A ja.. nisam se bas proslavio sa svojim štandovima ali kaj je tu je, lekcija za dalje! Sam smjer je dug 270 metara i odradili smo ga u 9 dužina. Izlazak na greben, poslastica na kraju koja pruža vrhunski pogled!

Na naše iznenađenje vraćamo se prvi iz smjera, uzimamo pivicu i dajemo si petice. Ostali se polako vraćaju iz smjerova s osmjesima od uha do uha i s pričama dogodoštvina koje su se dešavale tokom dana. Kada su se svi uspješno vratili iz smjerova, uzimamo stvari iz auta i krećemo s postavljanjem kampa. Mjesto na kojem smo kampirali je bilo više nego impresivno. Ali kakav bi to bio kamp bez dobre klope? Imam samo riječi hvale za Maju i njezin ričet s grahom i kobasicama, vrlo vjerojatno moj dosadašnji favorit, hvala Maja! Ostatak večeri smo proveli u druženju i zezanciji te polako 1 po 1 padali u svoje šatore. Tokom noći, ma koliko god mi bili umorni i željni sna, bilo je nemoguće ne probuditi se od strane vjetra, Koti je čak mislio da mu je netko pao na šator prilikom naleta vjetra.

Za idući dan, dogovor je bio da u 8,00 krećemo u smjerove, tako da se ekipa polako počela buditi u 7,00. Jakov među prvima izlazi van iz šatora da provjeri situaciju. Odluka pada da ćemo jutro provesti u izradi štandova i međuosiguranja. Da budem iskren, definitivno mi je dobro došla ova vježba i utvrđivanje gradiva te dobre sugestije od neumornih Jakova, Grge i ostalih asistenata. Tokom dana vrijeme se poboljšalo, ali nažalost već je bilo prekasno da idemo u smjerove. Iz tog razloga bilo smo počašćeni nenajavljenim pismenim ispitom teoretskog znanja. Svi smo bili pomalo zatečeni time, ali vjerujem da je svatko dao bar minimalan doprinos listi netočnih i loših odgovora. Ja sam definitivno dao svoj doprinos.

Kako je dan odmicao kraju, dio ekipe odlučuje ostati još jedan dodatan dan pošto je sutra 1. maj, dok mi ostali spremamo krpe i napuštamo kamp. Prije samog povratka, odrađujemo večeru na sanjkalištu u Lovincu nakon čega upadam u Goranov auto i skoro instantno padam u zasluženi san pravednika.

(napisao: Dino)

 
created by: natasa @ 2023-05-22 22:29:26 / updated by: marko @ 2024-02-06 09:50:03