Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Ana i Trpimir
gdje: Pag-Stogaj, Stigma VI- 60m
foto: Miroslav Ristovski, 05/2008

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
kontakt

grafički materijali

Popis članova u 2022.g.

Penjati se mora

Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Paklenica - Klin free
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
[email protected]

o nama

Tipicna fotografija sa sastanka odsjekaAlpinistički odsjek HPD "Željezničar" osnovan je 15. 02. 1950. u Zagrebu i od tada neprekidno djeluje. Godine 1969. AO Željezničar bio je jedan od najuspješnijih alpinističkih odsjeka u bivšoj Jugoslaviji, a to mnogo govori budući da su u konkurenciji bili i Slovenci - danas u samom svjetskom vrhu. A lijepih uspjeha bilo je i kasnije. Osim alpinizmom, u većoj ili manjoj mjeri Odsjek se bavi i planinarstvom, sportskim penjanjem, turnim skijanjem, brdskim biciklizmom, paraglajdingom, jedrenjem, pohodima u svjetska velegorja...

Naš najmlađi član, aktivan i ujedno jedan od redovitijih, star je 5 godina, dok najiskusniji mogu iz prve ruke pričati o počecima penjanja u Hrvatskoj ili ekspedicijama poput one na Mt. Everest '79. godine kad je savladan njegov zapadni greben. Ipak, glavninu Odsjeka čine mladi koji od posljednjih godina i predvode aktivnosti u njemu.

Tjedni sastanci članova AOŽ održavaju se u Trnjanskoj 5b (iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski), svake srijede od 20:00 sati. Na sastancima prepričavamo prošle izlete, kujemo nove kratkoročne i dugoročne planove te gledamo projekcije dijapozitiva ili filmova. Sastanci su otvorenog tipa, atmosfera vrlo opuštena i prijateljska pa savjetujemo svima koji tek razmišljate o bavljenju alpinizmom ili penjanjem da dođete i pitate sve što vas zanima.

Prije i poslije sastanaka moguće je posuditi štogod iz bogate zbirke penjačkih časopisa, monografija, tehničkih priručnika, penjačkih vodiča i geografskih karata. Ponosimo se knjižnicom AOŽ i neprekidno obnavljamo gradivo prema željama naših članova.

Odsjek raspolaže i zavidnom količinom raznolike tehničke penjačke opreme, pohranjene u oružarstvo i dostupne članovima na posudbu. Kako broj članova i njihovi interesi rastu, tako i oružarstvo raste da udovolji zahtjevima većine.

Svake jeseni početkom rujna u Odsjeku organiziramo alpinističku školu u kojoj polaznike podučavamo sigurnom penjanju. Ta dva mjeseca tijekom trajanja škole umjesto uobičajenih sastanaka srijedom, održavaju se predavanja škole.

Alpinistički odsjek Željezničar poziva vas da nam se pridružite i otkrijete u sebi jedan neobičan, novi svijet...

Dužnosnici odsjeka: Danko Ferber (pročelnik), Damir Abičić (zamjenik pročelnika), Dejan Mance (oružar), Ivana Kasum i Borna Špalat (knjižničari), Petar Kasum (blagajnik).

 

 

 

HPD Željezničar

hpdzeljeznicarPlaninarsko društvo "Željezničar", matično društvo našeg odsjeka, osnovano je 1950. godine u Zagrebu. Kroz više od 50 godina djelovanja, članovi društva obišli su sve hrvatske i brojne planine širom Europe, te ostvarili uspone na mnoge od najpoznatijih vrhova svijeta. U društvu je posebno razvijeno planinarenje po obilaznicama, a po speleološkim uspjesima Društvo je poznato u svjetskim razmjerima. Uz to, razvijena je suradnja s planinarskim društvima širom Hrvatske, a posebno s PD "Željezničar" iz Gospića i PD "Željezničar" iz Moravica, kao i sa željezničarskim planinarskim društvima iz Ljubljane, Maribora i Celja u Sloveniji.

Društvo održava tri godišnja planinarska pohoda u Samoborskom gorju: Dragojlinom stazom na Okić druge nedjelje u travnju. Pohod na Oštrc početkom listopada, prigodom Dana željezničara, te Noćni pohod na Oštrc sredinom prosinca.

HPD Željezničar
Trnjanska 5b
10000 Zagreb
Hrvatska
URL: www.hpdzeljeznicar.hr

 

 

 


Pogledajte podstranice:

kontakt

grafički materijali

Popis članova u 2022.g.

Penjati se moracreated by: marko @ 2003-07-25 08:35:09 / updated by: pero @ 2019-03-26 08:05:06